Yangında en yaygın ölüm ve yaralanma sebebi, duman solunmasıdır. Dumanlar, sadece üç nefeste dahi bilinçsizliğe ve on nefes sonrasında ölüme yol açabilir. Zehirli dumanlar da ciddi bir risk teşkil eder, fakat bu dumanlar, bir duman ve ısı tahliye sistemi aracılığıyla hızla dışarı çekilebilir.
Ateş olmayan yerden duman çıkmaz: 10 kg kağıt veya karton yandığında 10.000 m³ duman salar. Yanan sadece bir çöp kutusu dolusu kağıt bile bir ofisi zeminden tavana kadar dumanla doldurur. Yangın çıktığında, ortasında kalan insanlar ve itfaiye için en büyük tehlike dumandır.
Etkiler çarpıcıdır: Dumanın ilk etkisi, üç dakikadan kısa süre içinde oluşan görme bozukluğudur. İnsanlar ne yapacağını şaşırır ve panik yapmaya başlar. Acil çıkış yolları artık seçilemez hale gelir. Ardından karbon monoksit (CO) gelir. Bu gazın konsantrasyonları yangında hızlı bir şekilde yükselir. Karbon monoksit solumak, baş ağrısı, zehirlenme semptomları, bilinç kaybı ve son olarak ölüme yol açmaktadır.
Zehirli dumanlar binadan olabildiğince hızlı bir şekilde çıkarılmalıdır. Doğal duman çıkışı sağlamak için duman bacaları takılır. Bu sistemler otomatik (duman dedektörleriyle) veya manuel (DIT anahtarlarıyla) olarak etkinleştirilebilir. Pencere veya ışıklık kubbesi gibi havalandırma boşluklarını açarlar.
Bunlar dumanları ve ısı enerjisini binadan dışarı çeker. Acil çıkış yolları dumansız kalır ve itfaiyeciler, tam olarak ihtiyaç duyulan yerlerde hızlı bir müdahale sağlayabilir.
Duman ve ısı tahliye sistemleri, yukarıdan dumanın çekilmesine ve aşağıdan hava girişine dayanır. Bu hava girişi aşağıdakileri sağlayarak yangın söndürme tedbirlerini desteklemektedir:
Duman tahliyesi, yangın önleyici tedbirler arasındadır ve yangında dumanın tahliye edilmesini sağlamaktadır. Amaç, acil çıkış ve kurtarma yollarının güvenle kullanılabilmesi için zemine yakın az miktarda duman içeren sabit bir hava katmanı yaratmaktır. Açık bir duman bacası da yangındaki ısıyı uzaklaştırır. Bu durum, taşıyıcı veya ayırıcı yapı bileşenlerinin önemli ölçüde genleşmesi anlamına gelmektedir. Bu nedenle, duman bacası ve duman/ısı tahliyesi (DIT) terimleri genelde eş anlamlı olarak kullanılmaktadır.
Duvar veya çatı alanlarındaki malzemeler, daha yüksek sıcaklıklarda eriyor veya süreçte kendilerini yok ediyorsa ısı tahliyesi olarak tanımlanmaktadır. Bu şekilde oluşan açıklıklar, yangındaki ısının, yanan odadan çıkmasını sağlamaktadır. Yanan odadan çıkarılan enerji, artık taşıyıcı veya ayırıcı yapı bileşenlerini daha fazla ısıtamaz. Sonuç olarak, bu yapı bileşenleri, bir süre geçtikten sonra kritik sıcaklığa ulaşmaktadır.
Böylece ısı tahliyesi bu bileşenlerin taşıma davranışını uzatmaktadır. Isı tahliyesi, genelde yangın bir süre sürdükten sonra etkin hale gelmektedir. Dumanlar da açıklıklardan dışarı çekilir. Fakat bu, insanların korunması ve yangının söndürülmesi açısından çok geçtir. Bu yüzden, ısı tahliyesiyle duman tahliyesi aynı şey değildir!
Duman ve ısı tahliyesi terimi ve bu fonksiyonu yerine getiren teknik sistemlerin her ikisi de DIT kısaltmasıyla ifade edilmektedir. Doğal duman ve ısı tahliye sistemleri (DIT) aşağıdakilerden oluşmaktadır:
Duman ve ısı tahliye sistemleri (DIT), temelde insanları koruyan yangın önleyici tedbirler olarak görev yaparlar. Fakat ek fonksiyonları da bulunmaktadır:
İnsanları korumak dumanı kaçış yollarından uzak tutmak | Çevresel koruma çevrede oluşacak zararı azaltmak | Mülk koruması bina yapısını korumak |
---|---|---|
Aktif kurtarma | Yangın söndürme faaliyetlerinin sebep olduğu hasarı en aza indirmek | Yangın söndürme desteği |
Pasif kurtarma | Yangın söndürme ajanlarının minimum kullanımı | Yangının havalandırılması |
Yangının yerinin belirlenmesi | Termal yükün en aza indirilmesi |
GEZE, yangın durumunda güvenli, hızlı ve doğal duman tahliyesi için eksiksiz atık hava çözümleri ve akıllı DIT kontrol üniteleri sağlamaktadır. GEZE DIT sistemi, yangında dumanın çıkarılmasını (dumanın çıkarılması veya tahliyesi) ve ısının tahliyesini sağlamaktadır. Sistemin işleyişi: kurulumu kolay ve kullanıcı dostu elektrikle çalışan zincirli motorlar, doğrudan açma mekanizması ve güçlü elektrikli pistonlu motor görevi görerek temiz ve atık hava alanlarını açıp kapatırlar. Bu durum, kapı ve pencerelerin bir süre sonra geniş bir açılma açısına sahip olarak, tasarıma göre, dumanın çıkmasına ve temiz havanın girmesine olanak sağlayacağı anlamına gelmektedir.
DIT sistemi, GEZE acil durum güç kaynağı ünitesiyle kontrol edilmektedir. Bu, durum ne olursa olsun garantili çalışma için iki bağımsız güç kaynağına (şebeke ve akü) sahiptir.
Yangın durumunda, sistem, bir harici yangın alarm sistemi (BMA) veya manuel aktivasyon (DIT anahtarı) aracılığıyla otomatik dedektörlerle hızla tetiklenmektedir. Pencereler, çatı pencereleri, ışıklık kubbeleri ve kapılar rüzgarın yönüne göre kontrol edilebilir ve dumanın, binaya göre rüzgar yönünden tahliye edilmesine olanak sağlamaktadır.
GEZE, NRWG’lerde EN 12101 Kısım 2’ye uygun olarak test edilmiş ve onaylanmış motorlar kullanmaktadır. GEZE motorları, Schüco, Akotherm, Kawneer Alcoa, Wicona, Heroal, Aluprof gibi markalardan alüminyum profillere ve M Sora’dan ahşap ve alüminyum – ahşap kombine profillere sahip bir NRWG olarak test edilmekte ve onaylanmaktadır.
Otomatik yangın havalandırması için kullanılan GEZE NRWG’ler, tabii ki, günlük havalandırma için de kullanılabilmektedir. Bu yüzden çift fonksiyonlu birimlerdir ve sadece yangın durumunda kullanılmazlar. NRWG’ler günlük havalandırma için de kullanılacaksa otomasyon için havalandırma anahtarları, yağmur-rüzgar kontrolleri veya sıcaklık ve CO2 sensörleri gibi ek bileşenler de önerilmektedir.
GEZE duman ve ısı tahliyesi çözümleri, arayüz modülleri aracılığıyla, KNX ve BACnet bina idare sistemleri dünyasına da bağlanabilir. Sonuç olarak, pencerelerin merkezi izlenmesinin yanında, enerji tasarruflu, sensör kontrollü havalandırma ve sağlıklı oda iklimi uygulanabilir.
Uzman ekibimiz kısa süre içerisinde sizinle iritabata geçecektir.
Pandora Yapı Mühendislik 2005 yılı Ocak ayında Yapı Elemanları ve Otomatik Kapı Sistemleri satışında Antalya ve çevre illerine hizmet vermek amacı ile kurulmuştur.
Şirketimiz konusunda bir ilke imza atarak ürün satışı , montajı ve satış sonrası servis hizmetlerinin tümünü bünyesine alarak bölgesindeki çok büyük bir açığı kapamıştır.
Antalya ve çevre illerinde edindiğimiz tecrübe ile ülkemizin en önemli sanayi şehirlerinden birisi olan Bursa ve çevre illerinde aynı hizmet anlayışını yaygınlaştırmak amacı ile 2008 yılı Ağustos ayında ilk şubesini açmıştır.
Firmamızın satış listesinde dünyanın önde gelen markaları oluşturmakta, şirketimiz bu ürünlerin bir kısmının bölge satıcısı ve bir kısmının ithalatçısı konumundadır.